Vær med til at skabe en bedre fremtid | Guide til effektiv affaldssortering
Meget af det handler for den almindelig borger om vaner og at gøre det lettere for sig selv i dagligdagen at sortere. Det skal sættes i system, før de fleste af os gider bruge tid på at dele affaldet op, når vi har travlt.
DERFOR ER DET VIGTIGT AT AFFALDSSORTERE
Noget kan genbruges direkte eller forarbejdes og indgå i nye produkter og emballager. Andet skal brændes for at skabe nye ressourcer som varme i folks hjem. Smider vi bare det hele i samme beholder, mister vi værdifulde ressourcer, CO2-udledningen vil stige, og vores behov for nye råstoffer vil belaste kloden endnu mere. Så effektiv affaldssortering i hvert eneste hjem er hjælp til selvhjælp – og hjælp til de næste generationer.
HVILKE MATERIALER SKAL SORTERES - OG HVORDAN?
Materialer, der kan genbruges, varierer fra madaffald, papir og pap, til forskellige plast- og metalbeholdere, samt batterier og elektronik. Det er vigtigt at sortere affaldet på forskellig vis, da hver type skal bortskaffes på en specifik måde. Vi forstår, hvis det kan være svært at vide, hvor man skal aflevere flamingo, chipsposer, spraydåser, pizzabakker og mælkekartoner – og hvor man skal have plads til flere beholdere i hjemmet. Derfor har vi sat denne guide sammen, som kan hjælpe dig med at finde hurtigt og nemt svar på dine spørgsmål.
GENERELLE HUSKEREGLER TIL DIN AFFALDSSORTERING
For at sortere dit affald effektivt, er der nogle generelle huskeregler, der er gode at have ved hånden.
Tøm og skyl altid emballagen, der skal smides ud, og fjern eventuelt låget
Hvis dit affald består af flere forskellige materialer, skal de adskilles og sorteres for sig
Hvis det ikke er muligt at adskille materialerne, skal du sortere efter det materiale, der er mest af
Brug altid din sunde fornuft og husk på, hvor stor en forskel du gør for både vores planet og økonomi
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal afskaffe dit affald i din kommune, skal du kontakte den lokale genbrugsstation
INDRETNINGEN OG ANTAL BEHOLDERE ER DET HALVE AF ARBEJDET
Vi skal allerede nu og i endnu højere grad i fremtiden sortere i flere fraktioner. Det stiller krav til antal beholdere i dit hjem. Har du indrettet dig efter de forskellige typer affald, som din kommune kræver, at du skal sortere, er det nemmest for dig i hverdagen, og du får dermed sorteret mere og bidrager mere til den grønne, cirkulære økonomi. Der er stadig forskel fra kommune til kommune, så tjek din kommunes hjemmeside og bliv klogere.
Som lejer af en bolig hos BoStad er der naturligvis stillet affaldscontainere til rådighed til de gængse typer affald som madaffald, papir/pap, plast & metal samt restaffald eller hvad der ellers kræves af den pågældende kommune. Nogle har også kasser til farligt affald som fx batterier og elpærer.
Noget affald må du dog forvente selv at skulle transportere til nærmeste affaldsstation. Fx et juletræ eller andre planter og jord.
HVAD MÅ KOMME I HVAD?
Og nu skal du så til det, som det hele handler om. At sortere. Der vil helt sikkert opstå tvivl undervejs. Og det er nemt at glemme igen. Må spraydåser komme i metal? Hvor skal pizzabakkerne hen? Må porcelæn komme i glas osv. Derfor er det godt, at man kan finde hjælp på internettet. Fx din kommunes hjemmeside eller denne brugervenlige guide fra Bolius.
Bolius har også lavet en Top 20 over de sværeste materialer at huske at sortere rigtigt. Ved du fx, hvad en boblekuvert skal efter brug? Kan du ikke adskille plast fra papir, skal den i restaffald. Chipsposer kommer vi også ofte i tvivl om. De skal i restaffald, men er plastlogoet placeret på emballagen, skal den i plast. Og vidste du, at foliebakker og stanniol/sølvpapir skal i metal? Se alle 20 her!
For at en skraldeordning fungerer bedst, er det vigtigt at sortere korrekt, så affaldet også bliver afhentet. De fleste steder er det sådan, at renovationen ikke henter affald, hvis de kan se, at det er sorteret forkert, eller de ikke kan komme til beholderne pga. cykler eller stablet skrald.
FÅ ALLE I HUSSTANDEN MED
Hvis sorteringsprojektet skal være rigtig effektivt, nytter det ikke, at det kun er én i familien, der fx smider tomme blisterpakker fra fx piller og tyggegummi i restaffald og ikke i metal.
Derfor kan det være en god idé at tage særligt børnene i hænderne og hjælpe dem det første stykke tid. Lad dem fx tegne illustrationer til at klistre på beholderne, så de selv har været med til at løse udfordringerne. Og du kan motivere hele familien til at sortere ved at indføre små præmier for rigtig sortering – og evt. små opgaver som støvsugning eller hjælp til madlavningen, hvis et familiemedlem bevidst ”snyder” i skyndingen.
Hos BoStad er vi selv bevidste om vores miljøpåvirkning og har til hensigt at hjælpe til med at beskytte planeten. Det gør vi fx, når vi anskaffer materialer og maskiner, når vi bortskaffer affald, og når vi vælger underleverandører. Men vi gør det også, når vi lægger en guide som denne ud til vores lejere, sådan at så mange som muligt kommer med på den grønne bølge.
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at tage kontakt på udlejning@bostad.dk.