Velvære og sundhed | Optimal indendørstemperatur og luftfugtighed

Det vigtigste du skal vide om rumtemperatur og luftfugtighed

Læs her, hvad du skal være opmærksom på hos dig selv, så du ikke får grimme oplevelser med dit helbred, dit velbefindende samt dit interiør og din bolig.

På denne tid af året (oktober) er det meget fugtigt udenfor – også selvom det ikke lige regner. Fugten udefra påvirker indeklimaet hos dig på samme måde som den fugt, du selv producerer hver dag. Sammen med din indendørstemperatur er fugtprocenten, noget du skal være opmærksom på, så du undgår fx skimmelsvamp, hovedpine, træthed og allergi.

På grund af højere energipriser og stigende inflation, som presser vores privatøkonomi, lærte vi danskere at skrue ned for varmen derhjemme og på arbejdet. Også for klimaets skyld er det stadig en god idé at spare på varmen, men hvad er den optimale indendørstemperatur egentlig?

Et par af 20 grader og en sweater

Ifølge eksperter er den optimale temperatur 20-22 grader i beboelse. Går du og småfryser ved den temperatur, er det bedste råd at holde fødderne varme og tage en sweater på. Mange har den vane, at de også skal gå i T-shirt om vinteren indenfor, men her bliver vi nordboere nødt til at tilpasse os sæsonen og i øvrigt også bidrage til reducering af den globale opvarmning og brug mindre CO2 til opvarmning af beboelsen. Så på med hjemmeskoene og en god, tyk bluse.

Er din bolig af nyere dato og godt isoleret kan 18-19 grader sagtens være i orden, men pas på med så lave temperaturer i ældre boliger.

For køligt i soveværelset

Nogle ynder at sove køligt, men for køligt er heller ikke godt. Er der mere end 5 graders forskel i soveværelset og de øvrige rum, er der stor risiko for dannelse af kondens på væggene. Sammen med støv og evt. tapet giver du skimmelsvampen gode vækstbetingelser, og det er der ingen, der ønsker. Så har du ikke et flytbart termometer, så skal du have fat i et, så du flere gange dagligt kan overvåge temperaturen i de forskellige rum, hvor du bor. Et brugbart termometer fås helt ned til 30 kr.

Luft ud – kort og godt

På ét år fra 2022-2023 er danskernes problemer med skimmelsvamp steget fra 12 til 14,5% (kilde: Videnscentret Bolius), og det skyldes helt sikkert energikrisen og danskernes bevidsthed om privatøkonomi og energipriser.

Det bedste råd mod skimmelsvamp er udluftning. Du skal lufte ud 3 gange dagligt i bare 3-5 min. ad gangen. Det er vigtigt, at du ikke lufter ud længere end 5 min., da du ellers begynder at underafkøle gulve, vægge og lofter – og så bliver det dyrere at varme dem op igen. Den varme, du mister ved at lufte ud i korte tidsintervaller, kan du ikke mærke i dit budget.

Mål luftfugtigheden

En familie på 4 afgiver dagligt 10-12 liter vand. Du går sikkert også i bad, vasker tøj og laver mad, som også øger luftfugtigheden. Derudover trækker du naturlig fugt ind, når du åbner vinduerne. Hele året rundt, men særligt efterår og forår, kan det være meget fugtigt udenfor, og den fugt kommer med ind i din bolig.

Derfor er det en rigtig god idé at holde øje med luftfugtigheden i dit hjem. Om sommeren skal den helst ikke være over 60%, om vinteren helst ikke over 45%.

Har du ikke har et hygrometer til at måle luftfugtigheden med, kan du anskaffe dig et for bare 35 kr.

Men du kan også visuelt opdage for høj fugt i luften. Er der dug på indersiden af dine ruder og/eller på bundlisten i vinduerne, har du måske et problem, du skal være OBS på. Indikatorerne kan også være maling, som skaller af eller tapet, som sidder løst.

For høj luftfugtighed kan give hovedpine og allergi og forårsage skimmelsvamp og fugtskader.

Fem gode råd mod for høj fugtprocent:

1) Luft ud 3 gange dagligt i 3-5 min.

2) Luft ekstra ud i fyringssæsonen

3) Luft godt ud i vaskerum, bryggers, badeværelse og køkken

4) Undgå uopvarmede rum

5) Giv luften fri passage i aftræk og ventiler

Bor du i et af BoStads lejemål, hjælper vi naturligvis gerne med svar på dine evt. spørgsmål om optimal temperatur og luftfugtighed. Har du generelle spørgsmål til denne artikel, kan du skrive til info@bostad.dk.

Kilder:

Videnscentret Bolius

Jyllands-Posten lørdag 21. oktober 2023: ”Men hvad er den optimale indetemperatur egentlig?”

Martin Jacobsen