Undgå dette, når du sparer på energien | To råd til at spare på den rigtige måde
Undgå at slukke for ventilationsanlægget
Det kan være fristende at slukke for sit ventilationsanlæg, når man tager på ferie, er væk i en weekend eller skal i seng. På trods af, at det reducerer energiforbruget, er det en meget dårlig måde at spare på. Helbredsmæssigt tages der nemlig en stor risiko, da et slukket ventilationssystem vil føre til øget risiko for skimmelsvamp og dårlig luft og farlige bakterier i boligen:
1. Øget risiko for skimmelsvamp
Skimmelsvamp i ventilations- og luftkanaler forekommer oftest, når der er fugt i kanalen. Når kold luft strømmer gennem ventilationskanalerne på varme dage, kan fugtigheden i luften kondensere inde i kanalen. Du kan se det samme princip om sommeren, når du drikker en iskold drik, kommer der dug op på ydersiden af flasken. Når fugt er til stede, kan skimmelsvamp vokse inde i kanalerne, og ved et slukket ventilationsanlæg har denne fugt mulighed for at sætte sig efter blot ganske få timer.
Skimmelsporer er generelt luftbårne eller spredes gennem luft. Derfor, når systemet tændes igen, kan sporerne sprede sig ved blot at blive blæst ind fra et andet rum i hjemmet eller udefra. Betingelserne skal dog være rigtige for, at sporerne kan udvikle sig. En enkelt formspore kan blæse ind i dit hjem og begynde at udvikle sig til en koloni, hvis forholdene er rigtige.
2. Dårlig luft i boligen
For de allerfleste er indeklimaet i ens bolig og på jobbet ikke et problem for helbredet. Men indeklimaet kan forårsage forbigående symptomer som hovedpine, uoplagthed og irritation af slimhinder i øjne, næse, svælg og luftveje.
Bygningsreglementet stiller krav om, at boliger i nye ejendomme, som er bygget meget tæt, skal ventileres, så luftskiftet er på 0,30 liter pr. sekund pr. opvarmede etagekvadratmeter. Det svarer til, at al luften i boligen udskiftes mindst en gang hver anden time. Derudover er der en række særlige krav til ventilationen i forskellige rum i boligen. De skrappeste krav er selvfølgelig i de fugtbelastede rum som køkken og badeværelse.
Såfremt ovenstående ikke overholdes (altså som sker ved et slukket ventilationssystem) risikerer du et meget dårligt indeklima, som kan være til skade for både dig selv og boligen.
Se eventuelt denne artikel for nogle gode råd til et bedre indeklima.
3. Farlige bakterier i luften
I ventilationssystemer er det de indsatte luftfiltre, som opfanger både støv, forurenende stoffer, bakterier og skadende vira. Dette forudsætter, at anlægget holdes rent, og at filtrene bliver udskiftet jævnligt, inden deres kapacitet er opbrugt. Hvis filtrene har optaget for meget støv i forvejen, bliver luften ikke udskiftet effektivt. Yderligere, ved et slukket ventilationssystem kan disse filtre ikke fjerne bakterier, og der kan på få timer af et slukket system, dannes farlige bakterier i ventilationssystemet.
Undgå at skrue for meget ned for varmen
Det er vigtigt, at man har en god temperatur indenfor i hjemmet, da det ellers kan medføre grobund for f.eks. skimmelsvamp eller skabe et miljø, hvor støvmider stortrives.
Normalt sparer du omtrent 5 procent på varmeregningen for hver grad, du sænker stuetemperaturen. Hvis fx din normale stuetemperatur er 22 grader, og du skruer 5 grader ned, kan du altså spare 25 procent. Offentlige bygninger har fået krav om at holde sig på 19 grader, hvor det førhen var 22 grader. Og ministeriet anbefaler, at private boligejere/-lejere følger med ned for at hjælpe med til energibesparelsen.
Dog bør du ikke skrue varmen ned til under 18 grader, da du her risikerer dannelse af skimmelsvamp og fugt.
Spar på den rigtige måde
Ved at lave nogle få justeringer på dine vaner, kan du sænke dit elforbrug og spare på elregningen. Priserne på strøm steg markant i 2022. Heldigvis er den faldet igen, men det er stadig en kilde til at spare penge, som kan bruges på noget meget sjovere i stedet for. Der er en række ting, som du selv kan gøre for at undgå, at elmåleren løber alt for hurtigt.
Vi anbefaler dig at læse videre på vores blog om at spare penge som lejer. Den kan du finde her.
Yderligere kan du læse videre på Sparenergi.dk for at få de bedste råd til, hvordan du kan bygge sunde vaner, som vil resultere i gode besparelser på energien.
Har du kigget din elaftale efter i sømmene?
Vidste du, at prisforskellen på forskellige el-produkter på markedet er vokset? Dermed er danskernes potentielle besparelser blevet endnu større.
Hvis du går op i din elpris og elaftale, er du ikke den eneste. En undersøgelse viser, at 64% af danskerne i 2021 ikke havde taget stilling til deres elaftale. Dette tal er nu nede på 13%. Vi er altså mange flere, der gerne vil spare penge på en anden elaftale nu.
Du kan se alle konklusionerne i nævnte undersøgelse og udviklingen visualiseret her. I samme guide, lavet af Elberegner.dk, kan du få et overblik over, hvor meget man kan spare ved at skifte elselskab baseret på lokalitet, el-aftale og boligtype. Guiden bygger på tal fra prisportalen Elpris.dk, hvor du også kan sammenligne energipriser.