Få et godt indeklima | Guide: Sådan renser du diverse filtre i dit hjem

Den lille guide til rensning af filtre

I denne guide får du nogle gode råd til, hvordan du renser og holder diverse filtre rene i dit hjem til glæde for alle beboere.

Guiden kan også hentes som PDF her!

Indhold: Guiden indeholder tips til rengøring af følgende filtre:

1. Emhætten
2. Tørretumbleren
3. Vaskemaskinen
4. Opvaskemaskinen
5. Vandhanerne/blandingsbatterierne
6. Ind- og udsugningskanalerne
7. Klapventil og ventilator i badeværelser

1. Emhætten

Uanset, om du har en aftræksemhætte eller en emhætte med kulfilter, har emhætten et fedtfilter, der opsamler partikler fra mados. Og det filter skal renses. Ved et rent filter undgår du for meget madlugt og farlige partikler, du sparer penge på strøm og mindsker støj, du minimerer risikoen for brand, og endelig kan du spare dig selv for ekstraomkostninger den dag, du fraflytter dit lejemål.

Fedtfiltre kan se forskelligt ud fra emhætte til emhætte, men fremgangsmåden, når du gør dem rene, er oftest den samme.

5 trin til rengøring af fedtfiltret i emhætten:

  1. Fjern fedtfilteret fra emhætten. Fedtfilteret består af ét eller flere filtre, som uden problemer kan klikkes af

  2. Læg filteret i opvaskemaskinen og vask det på et normalt program alene uden andre ting

  3. Tør filteret godt af bagefter. Lad det evt. ligge ved radiatoren eller på et varmt gulv.

  4. Aftør emhætten. Først udvendigt og derefter indvendigt med en mikrofiberklud i varmt vand med opvaskemiddel. Hvis du rengør ventilatoren, bør du slukke for strømmen, inden du tørrer den af.

  5. Sæt til sidst fedtfilteret/fedtfiltrene på plads igen.

Udskiftning af kulfilter i emhætten

Har du en emhætte, der recirkulerer luften i køkkenet, skal du udskifte kulfilteret jævnligt, dvs. 1-2 gange om året afhængig af, hvor meget du bruger emhætten. Nogle skal dog udskiftes ca. hver 3 måned. Læs evt. i brugsanvisningen, hvor ofte dit skal skiftes.

Hold fedtfilteret rent

Det er også en god idé at ryste kulfilteret engang imellem, så det nemmere optager madosen, ligesom det er vigtigt at holde fedtfilteret rent (se foregående side), så der ikke kommer fedt på kulfilteret.

Hvis du er træt af at udskifte kulfilteret så ofte, kan du investere i et flergangskulfilter. Det kan genanvendes 5-8 gange og skal vaskes i opvaskemaskine ved 70 grader og derefter tørres i ovnen ved maks. 70 grader i 2 timer.

2. Tørretumbleren

Hvorfor regelmæssig vedligeholdelse er vigtig for en tørretumbler:

  1. Ydeevne og tørreresultater - tilstoppet filter og kondensator fører til længere programvarighed og utilfredsstillende tørreresultater.

  2. Spar penge og energi - tilstoppede filter fører til øget energiforbrug og større elregning.

  3. Længere levetid - Vedligeholdelse af maskinen betyder, at den fungerer bedre i længere tid, at du kan undgå nedbrud, samt at du hjælper miljøet.

  4. Garanti - hvis et sammenbrud skulle opstå, fordi du har sprunget over den grundlæggende vedligeholdelse af maskinen, kan evt. garanti på maskinen måske afvises.

OBS! Rens fnugfilter og kondensatorfilter i tørretumbleren, når du flytter fra din lejebolig og undgå ekstraregning på rengøring!

5 trin til rengøring af tørretumbleren

  1. Tør indersiden af lugen og lugens kant af. Brug helst en mikrofiberklud.

  2. Fjern forsigtigt fnugfilteret i lugeåbningen. Husk også at rengøre hulrummet, som filtret sidder i. Brug evt. en støvsuger.

  3. Fjern fnug og fnuller fra filtret med en klud og skyl det med vand. Det kan også børstes rent med en blød børste. De fleste typer filtre kan åbnes, så man kan komme til at rengøre endnu bedre. Filtret skal tørre, inden det sætte på plads.

  4. Fjern og rengør kondensatoren. Nederst på tørretumbleren sidder et andet slags filter - kondensatoren - som også skal tages ud og rengøres. Skyl det lodret under håndbruseren og sæt det tilbage i maskinen igen.

  5. Tøm kondensbeholderen. Fjern kondensbeholderen, hæld vandet ud og sæt den i igen. Er maskinen med aftræksrør til det fri, er der ingen kondensbeholder.

3. Vaskemaskinen

Mange små fejl ved vaskemaskiner kan spores tilbage til filteret. Hvis din vaskemaskine vibrerer, støjer, er længere tid om at køre et program færdigt, stopper tilfældigt under et program, eller vasketøjet er vådt, når det tages ud, har du muligvis et tilstoppet filter. Det er også almindeligt, at små fremmedlegemer, som

knapper og mønter, sætter sig fast i filteret - noget der kan forhindre vingehjulet i at dreje. Det kan dog afhjælpes hurtigt og nemt med enkel rengøring og vedligeholdelse af filteret. Regelmæssig rengøring af

vaskemaskinens filter vil også kunne forhindre fremtidige fejl på vaskemaskinen.

OBS! Rens filteret og rengør vaskemaskinen grundigt, når du flytter fra din lejebolig og undgå ekstraregning på rengøring!

4 trin til rengøring af vaskemaskinen

  1. Luk for maskinens vandforsyning, så der ikke kan løbe yderligere vand ind i maskinen og træk strømstikket ud.

  2. Tag dækslet af, så du kan se tømningsslange og filter/trevlesi. Tag tømningsslangen ud af holderen og træk den ud over en balje eller skål, tag proppen af slangen, og lad vandet løbe ned i beholderen. Når alt vandet er tømt ud, trykkes proppen på plads og slangen sættes på plads i holderen.

  3. Skru forsigtigt filteret/trevlesien ud. Du kan finde forskellige årsager til tilstopningen, som f.eks. mønter, knapper, aflejringer eller ophobning af fnug og skidt. Det skal fjernes helt. Skyl derefter filteret/trevlesien.

  4. Rengør i hulrummet til filteret/sien, før du skruer filteret/trevlesien tilbage på plads i maskinen igen.

OBS! Med til rengøring af vaskemaskinen, før du flytter fra din lejebolig, hører også grundig rensning af sæbeskuffen og gummiringen i åbningen til maskinen.

4. Opvaskemaskinen

Hold tallerkenerne, bestikket og glassene helt rene ved at vaske filteret og bundsien i din opvaskemaskine jævnligt. Du bør rense filteret jævnligt og gerne et par gange om ugen. Filteret samler nemlig de lidt større madrester op, som ikke automatisk opløses under opvasken. Bundsien kan du, hvis ikke den sidder fast sammen med filteret, rense lidt sjældnere. Rens dine filtre og bundsi jævnligt for at undgå madrester på servicet.

OBS! Rens filtrene og rengør opvaskemaskinen grundigt, når du flytter fra din lejebolig og undgå ekstraregning på rengøring!

4 trin til rengøring af opvaskemaskinen

  1. Tag først bundsien og filteret op. På nyere maskiner kan du tage dem op hver for sig. På ældre maskiner og få nye modeller sidder de samlet.

  2. Skil det lille, runde filter ad. Gør alle delene rene med en opvaskebørte og opvaskemiddel. Skyl af med rent vand.

  3. Når du har si og filteret ude af maskinen, kan du tjekke, om der sidder større stykker madrester i bunden af maskinen. Her er også på ældre maskiner hul ind til afløbspumpen. Måske sidder der skidt og affald her - så prøv forsigtigt om du kan fiske det ud med fingrene.

  4. Sæt til sidst filtrene på plads igen.

5. Vandhaner/blandingsbatterier

Når du tænder for din vandhane (blandingsbatteri), skal der gerne komme vand ud i en lige stråle med en jævn fordeling af vandet. Hvis der ikke gør det, er der noget galt med vandhanefilteret eller luftblanderen, som det også hedder. Luftblanderen er det filter, der sidder på tuden af din vandhane/dit blandingsbatteri. Det er altså det sidste, som vandet er i kontakt med, inden det i frit fald begiver sig ned mod vasken. Luftblanderen skal være ren og uden hverken kalk eller andet skidt. Det er tit rustpartikler fra vandrør, der kommer med vandet og stopper dit filter til. Derudover kalker det til, fordi der er kalk i vandet. Heldigvis kan du rense dit vandhanefilter og herunder dit blandingsbatteri hurtigt og nemt. Se mere herunder.

OBS! Rens eller skift luftblanderne/filtrene, når du flytter fra din lejebolig og undgå ekstraregning på rengøring!

5 trin til rengøring af luftblanderen

  1. Tag gummihandsker på og se om du kan skrue luftblanderen af med fingrene alene. Sidder den urokkelig fast, må du bruge en svensknøgle eller en fastnøgle, som sættes på de 2 flade side der findes nederst i hver side af luftblanderen (brug en gammel klud mellem værktøj og luftblander for ikke at ridse den).

    OBS! Luftblanderen skal arbejdes venstre-om for at skrues af.

  2. Rens alle løse partikler væk, ved at skylle luftblanderen under vandhanen. Fyld derudover et par centimeter afkalkningsmiddel (eddike kan bruges som alternativ) i en kop, og læg

    luftblanderen til afkalkning i koppen natten over. Tildæk koppen med husholdningsfilm og placer den udenfor børns rækkevidde.

  3. Dagen efter kan den skrues på plads igen, og burde nu være så god som ny. Når luftblanderen/filteret skal tilbage på plads igen, behøver du ikke spænde den mere, end det du kan gøre med fingrene, når du har gummihandsker på.

6. Ind- og udsugningsventiler

Hos BoStad sørger vi for, at skifte filteret i ventilationsanlægget, hvis dette er installeret.

  1. Du sparer el-udgifter og får mere rent luft ind i dit hus, fordi luften ikke skal presses igennem et beskidt filter

  2. Indeklimaet bliver bedre, da luften ikke bliver forurenet på vej ind. Her er det især skimmelsvampesporene der er problemet

  3. Ventilatoren larmer mindre, holder længere, og der kommer mere luft igennem

Det er dog dit ansvar som lejer at holde ind- og udsugningsventilerne i hvert rum rene. Hvis du flytter, kan du spare penge ved at have rengjort ventilerne inden fraflytningssyn. Se trin for trin herunder, hvor meget du skal gøre.

VIGTIGT! Har din bolig et ventilationsanlæg - også kaldet genveksanlæg - er anlægget finindstillet til netop din bolig. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du ikke rører ved den midterste, bevægelige del på ventilerne. Blot en millimeter kan rykke på luftbalancen i din bolig.

Derfor: RØR IKKE DEN MIDTERSTE, BEVÆGELIGE DEL PÅ VENTILERNE!

Dette skal du gøre:

Børst forsigtigt evt. spindelvæv og støv væk fra ventilen. Brug kun en meget blød børste. På selve den yderste metalring af ventilen kan du bruge en godt opvredet klud og tørre rammen forsigtigt af. Undgå at bruge en fugtig klud på væg/loft omkring ventilen, da denne kan smitte af og efterlade mærker.

7. Klapventil og ventilator i badeværelser

Det er vigtigt at få renset din mekaniske ventilation eller din aftrækskanal i badeværelset et par gange om året – gør du ikke det, risikerer du, at den fugtige luft fra badeværelset ikke kan komme væk, og det giver grobund for skimmelsvamp. Denne fremgangsmåde er kun gældende for mekanisk ventilation eller aftrækningskanaler. Er boligen udstyret med et ventilationsanlæg, som dækker hele huset, er der andre forhold, som gør sig gældende - se foregående sider.

5 trin til rensning af ventilator og klapventil

Ventilator:

  1. Læs først og fremmest vejledningen til din ventilator. Det er forskelligt fra model til model, hvordan den bedst og mest effektivt rengøres, og hvorvidt den kan eller bør skilles ad ved rengøring. Sørg for ventilatoren er slukket.

  2. Afmontér frontdækslet, hvis du kan. Nogle ventilatorer har denne mulighed, og så kan du rengøre dækslet grundigere.

  3. Brug en støvkost eller anden blød børste til at rense selve propellen i ventilatoren. Ofte sidder ventilatoren så højt, at du ikke kan nå den med en støvsuger. Har du mulighed for at bruge en støvsuger, er det bedst at bruge et støvsugerhoved med en børste på.

  4. Vask frontdækslet i vand med lidt håndopvaskemiddel, og tør det grundigt, inden du sætter det på igen. Hvis du ikke kan tage det af, tør det da af med en klud opvredet i vand med håndopvaskemiddel og tør grundigt efter med en tør klud. Brug vand med lidt universalrengøringsmiddel, hvis det er meget snavset.

Klapventil:

  1. 5. Klapventiler er meget enkelt at holde rene. Brug en langskaftet støvkost til at fjerne støv og spindelvæv inde i aftrækskanalen ca. 1 gang om måneden. Ydermere kan du tørre lemmen af på begge sider med en fugtig mikrofiberklud opvredet i håndopvaskemiddel.

Hent hele filterguiden som PDF her!

Martin Jacobsen